Overslaan en naar de inhoud gaan
Spiegelrei

Heb ik een filmvergunning nodig? Hoe vraag ik die aan en wat kost het? Kan ik zomaar een drone inzetten en op de reitjes varen of aanleggen? Om je te helpen bij het plannen van je opnames, zetten we hier alvast heel wat info op een rijtje.

Het City Film Office staat voor je klaar met een pak waardevolle informatie en praktische ondersteuning. Contacten leggen met partners, de juiste locatie vinden, vergunningen aanvragen, ... we doen het samen met jou.

Niet voor elke productie heb je een filmvergunning nodig. Er is wel altijd een meldingsplicht. Nemen de opnames een gedeelte van de openbare weg in (belichting, decor, stremmen van verkeer, …) of vraag je specifieke ondersteuning van de stad (parkeerverbod, gebruik stadsgebouwen, inzet van een drone, …)? Dan moet je wel een filmvergunning aanvragen.

Heb je een vergunning nodig voor je productie? Dat kan snel en eenvoudig online via het aanvraagformulier. Dien je aanvraag ten laatste 30 dagen voor aanvang van je opnames in. Zo kunnen we je tijdig een antwoord bezorgen.

Als je een activiteit of event organiseert op het openbaar domein, heb je een evenementsvergunning nodig. Film je het event, bv. voor een promo- of eventvideo, dan valt dit onder je eventvergunning. Enkel voor filmopnames die niet aan een event zijn verbonden, moet je dus een filmvergunning aanvragen.

Filmen met drones heeft een impact op de veiligheid en privacy. Daarom is sinds 31 december 2020 de Europese regelgeving van kracht voor het gebruik van drones. Gebruik je het openbaar domein om op te stijgen of te landen met een drone, dan heb je bovendien een vergunning nodig van de stad.

Wil je dronen in havengebied? Vraag dan hier toestemming aan de havenautoriteiten (Port Of Antwerp Bruges).

Neen, het Brugse filmloket heeft geen eigen steunfonds. Als productie kan je, onder bepaalde voorwaarden, wel een beroep doen op andere fondsen, via Screen Flanders en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Het behandelen van je aanvraag en het al dan niet afleveren van je filmvergunning kost wat tijd. Daarom moet je aanvraag minstens 30 dagen voor aanvang van je filmopnames ingediend zijn. Zo kunnen we indien nodig nog extra informatie opvragen of de plannen bijsturen zodat we je een goedkeuring kunnen geven. We denken graag met je mee.

Net zoals de ondersteuning vanuit het Film Office is je filmvergunning gratis. Indien je aan de voorwaarden voldoet, krijg je dus toestemming om je productie te draaien. Uiteraard zijn bijkomende zaken, zoals elektriciteitsafname, wel betalend. Over de tarieven en afspraken geven we je graag meer info.

Je wil de charme van Brugge toevoegen aan je productie zonder zelf te komen filmen? Dat kan. Contacteer ons voor (drone)beelden die vrij te gebruiken zijn.

Stad Brugge is trots op lokale ondernemers en die fierheid delen we graag met productiehuizen. Daarom leggen we een database aan met alle mogelijke lokale partners voor filmproducties in Brugge. Jouw bedrijf toevoegen aan onze lijst? Bezorg ons je gegevens.

Bij het City Film Office geloven we oprecht dat lokale partners je filmproductie sterker maken. Welke partners heb jij nodig? Contacteer ons en we bezorgen je graag een overzicht van lokale spelers die aan jouw wensen en eisen voldoen.

Het Film Office ondersteunt je productie, gratis en vrijblijvend. Daar vragen we al een aantal dingen voor terug:

  • Je respecteert de bewoners, het patrimonium, de primaire functie van het openbaar domein en de publieke gebouwen.
  • De inhoud van je opnames past bij het imago van de stad.
  • We beoordelen je aanvraag op enerzijds de impact op de stad en anderzijds de return (promotioneel, economisch, …) voor de stad.

De stad telt 5 vergunde rederijen die allen vanaf hun eigen aanlegsteiger hetzelfde traject varen: via Groenerei, Dijver en Bakkersrei naar het Begijnhof, daar keren de boten om en varen via dezelfde route naar Sint-Annarei en Spinolarei. Ze keren opnieuw ter hoogte van het Jan Van Eyckplein en varen zo terug naar hun aanlegsteiger.

De inzet van een (elektrische) boot voor filmopnames moet rechtstreeks met de rederijen worden afgesproken. Voor het afwijken van het parcours of de vaartijden (10 tot 18 uur) en de inzet van een eigen vaartuig is een vergunning nodig. Hierbij hou je rekening met de diepte van het water, stabiliteit van de oevers, …

Alle info vind je hier.

Vinden de opnames plaats op een locatie die geen eigendom is van Stad Brugge, dan heb je een bijkomende toelating nodig van de beheerder. Denk aan gewestwegen, bepaalde reien, Zeebrugge, de Balkonrotonde, het Stationsplein, jaagpaden, bossen, kasteeldomeinen, …

We verwijzen je graag door naar de juiste instantie voor jouw beoogde filmlocatie. Hou ook hier rekening met een termijn van 30 dagen.

Brugse straten

Het antwoord op jouw vraag niet gevonden?